BUSINESS PLAN
Πυξίδα για το επιχειρηματικό μας ταξίδι
Πριν ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις για την έναρξη της νέας επιχείρησης, αλλά επίσης, πριν προχωρήσουμε σε ριζικές αλλαγές στην εν λειτουργία επιχείρηση, μια πολύ χρήσιμη, απαραίτητη, θα λέγαμε, ενέργεια είναι η εκπόνηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου (business plan).
Το σχέδιο αυτό, ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα της επιχείρησης, μπορεί να είναι μια ολοκληρωμένη μελετητική προσπάθεια που εκπονείται από ή με τη βοήθεια ειδικά καταρτισμένων και πεπειραμένων στο είδος συμβούλων ή ένα απλό χειρόγραφο σημειωματάριο (καλύτερα σε Η/Υ) του μικρού επιχειρηματία, στο οποίο καταγράφει και οργανώνει τις πληροφορίες και τις σκέψεις του σχετικά με τον σχεδιασμό και το πρόγραμμα δράσης της επιχείρησής του. Είναι ένα, όχι απλά χρήσιμο, αλλά και απαραίτητο επιχειρηματικό εργαλείο. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που υποστηρίζουν την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα του επιχειρηματικού σχεδίου και καθένας από αυτούς αρκεί από μόνος του για να δικαιολογήσει την εκπόνησή του. Ανεξάρτητα όμως από τους επιμέρους λόγους, κυρίαρχος σκοπός της εκπόνησης ενός επιχειρηματικού σχεδίου είναι να εξασφαλιστεί η επιτυχία της επιχείρησης.
Μερικοί από τους βασικούς λόγους για τη σύνταξη και αξιοποίηση του business plan είναι οι εξής:
- Παρέχει ένα είδος «οδικού χάρτη» που καθοδηγεί την πορεία του επιχειρηματία και του επιτρέπει να τροποποιήσει τα σχέδια του ανάλογα με τις αλλαγές στο περιβάλλον και τις δυσκολίες που ενδεχομένως θα εμφανιστούν στον δρόμο.
- Βοηθάει στην εξασφάλιση χρηματοδότησης. Οι τράπεζες και τα άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ανάγκη από το αίσθημα της σιγουριάς που τους δίνει η γνώση ότι, ως επιχειρηματίες, γνωρίζετε που είστε, που πηγαίνετε και πώς θα φτάσετε εκεί.
- Πληροφορεί για το επενδυτικό κεφάλαιο και το κεφάλαιο κινήσεως που θα χρειαστείτε, πότε θα το χρειαστείτε και με ποιον τρόπο θα το αποκτήσετε.
- Βοηθάει να κατανοήσετε και να αναλύσετε, με οργανωμένο τρόπο, το είδος της επιχείρησης την οποία αρχίζετε, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και εγείρει ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν ικανοποιητικά προκειμένου να πετύχετε.
- Εισάγει ένα σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των αποτελεσμάτων κατά τρόπο που προλαμβάνονται λάθη και αστοχίες.
- Βοηθάει να δημιουργήσετε συνθήκες που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της επιχείρησής σας και να αντιμετωπίσετε το ανταγωνιστικό περιβάλλον.
- Σας προστατεύει από το ρίσκο να μπειτε σε μια επιχειρηματική περιπέτεια στα τυφλά, πράγμα που συμβαίνει, όταν σας λείπουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες.
- Σας αναγκάζει να καταγράψετε και να αναλύσετε τον ανταγωνισμό
- Τέλος, δίνει μια τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα αν πρέπει να ξεκινήσετε τη νέα επιχείρηση ή να κάνετε τη δραστική αλλαγή που σκέπτεστε.
Τα στοιχεία του Επιχειρηματικού Σχεδίου
Η λίστα που ακολουθεί μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς καθόσον αφορά στα στοιχεία που πρέπει να περιέχει ένα Business Plan, για να είναι πλήρες. Αν περιληφθούν τα στοιχεία αυτά στη σύνθεση του Business Plan, η προετοιμασία, η ανάγνωση, η κατανόηση και αξιοποίησή του γίνεται πολύ πιο εύκολη και πολύ αποτελεσματική.
- Εξώφυλλο.
- Ο επιδιωκόμενος σκοπός – Σύνοψη κεντρικής ιδέας πλάνου.
- Πίνακας περιεχομένων.
Γενικά
Η επιχείρηση
- Περιγραφή της επιχείρησης.
- Μάρκετινγκ
- Ανταγωνισμός.
- Λειτουργικές διαδικασίες
- Ανθρώπινο δυναμικό
Οικονομικά στοιχεία
- Αιτήσεις δανείων.
- Κατάσταση εξοπλισμών
- Ισολογισμός.
- Ανάλυση νεκρού σημείου
- Προϋπολογιστικά Αποτελέσματα Χρήσεως (για τα προσεχή τρία έτη, με παραδοχές πάνω στις οποίες βασίζονται οι προβλέψεις)
- Ταμειακή ροή. Προϋπολογιστικά για τρία έτη.
Συμπληρωματικά στοιχεία
- Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης των κύριων μετόχων για τα τελευταία τρία έτη.
- Στοιχεία προσωπικής και οικογενειακής κατάστασης (ένα είδος προσωπικού ισολογισμού)
- Για περιπτώσεις franchising, αντίγραφο σχεδίου Σύμβασης Δικαιόχρησης και άλλου πληροφοριακού υλικού που παρέχει ο Δικαιοπάροχος..
- Αντίγραφο του (υπό διαπραγμάτευση συνήθως) μισθωτηρίου συμβολαίου ή συμβολαίου αγοράς για επαγγελματική στέγη.
- Αντίγραφο αδειών (πολεοδομίας κ.λ.π) και άλλα νόμιμα έγγραφα σχετικά με την υπό σύσταση ή εν λειτουργία επιχείρηση.
- Βιογραφικά σημειώματα των μετόχων.
- Μνημόνια προτεινόμενης συνεργασίας με προμηθευτές ή μεγάλους πελάτες.
- Άλλα δικαιολογητικά.